Organisaatiomallin johtaminen

Organisaatiomallia käsittelevällä luennolla meillä oli vierailevana luennoitsijana PKO.n toimitusjohtaja Juha Kivelä,  joka kertoi meille kuinka suuri ja toimiva osuustoimintaan perustava yritys toimii, ja kuinka sellaista johdetaan.  Osuustoimintaan tuli tämän luennon myötä pureuduttua pintaa syvemmälle, ja käsitys sen toiminnasta parani todella paljon.

Osuuskuntaan perustuva liiketoimintamalli on yksi monista tavoista harjoittaa liiketoimintaa, mutta yksi niistä harvoista joissa omistajajäseniä on lukuisia, joilla kaikilla on omalla henkilökohtaiselle omistajuudellaan mahdollisuus vaikuttaa osuuskunnan toimintaan. Osuuskunnan toiminta siis perustuu osuustoimintaideologiaan.

S-ryhmän kohdalla monesti kuulee ihmisten puhuvan kuinka se jyrää yli kaikista paikallisista toimijoista, ja varastaa toimivia ideoita ja toteuttaa niitä itse. Itsekkin olen syyllistynyt tähän ajattelutapaan joskus, mutta asiaa kun tarkemmin tarkastelee ja kuunteli Juha Kivelän ajatuksia ison organisaation johtamisesta, niin kyllä siellä taustalla on todella taitavasti johdettu yritystoiminta. S-ryhmän kohdalla osuuskunta oraganisointumismallina on saatu toimimaan niin hyvin että se tuottaa voittoa. Ja kun osuuskunta tuottaa voittoa, niin voitoilla kehitetään osuuskunnan toimintaa, luodaan yhä parempia ja parempia palveluita omistajajäsenille sekä parhaassa tapauksessa maksetaan omistajille ylijäämä palautuksia. Ja kun katsoo hiukan lukuja niin S-ryhmä maksoi toukokuussa 2016 5,1 miljoonaa euroa ylijäämäpalautuksia ja lisäksi 0,8 miljoonaa euroa osuusmaksujen korkoja. Omakin käsitys vihreästä bonuskortista sai hiukan erilaisen kuvan tämän luennon myötä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *